5 meest kenmerkende televisieprogramma’s van vroeger

Elke generatie heeft haar eigen favorieten, waaronder geliefd speelgoed, heersende trends en natuurlijk geliefde televisieprogramma’s. Televisieshows komen en gaan, dus het is extra leuk om even terug te kijken en te genieten van nostalgische herinneringen.

Hieronder vind je vijf televisieprogramma’s van vroeger die ooit de Nederlandse televisie domineerden.

Televisieprogramma’s van vroeger

  1. Sesamstraat (1976 – heden)
    In 1969 debuteerde het educatieve programma “Sesame Street” in de Verenigde Staten, ontworpen om kinderen in achterstandswijken op een speelse manier te helpen leren. Zeven jaar later, in 1976, verscheen de eerste aflevering van “Sesamstraat” op de Nederlandse televisie.

    Dit programma was veertig jaar lang te zien op de publieke zender voordat het in 2016 verhuisde naar het themakanaal Zappelin Xtra. Zelfs vandaag de dag kunnen kleinkinderen van toen Sesamstraat nog steeds bekijken op NPO3. Wat opmerkelijk is, is dat niet alleen de kleinkinderen, maar ook ouders en grootouders dit programma hebben bekeken, waardoor het een geliefde klassieker is die generaties verbindt.
  2. Ren je Rot (1973 – 1983)
    “Ren je Rot” was de Nederlandse versie van het Amerikaanse programma “Runaround.” Het werd uitgezonden van 1973 tot 1983 en bood kinderen van verschillende scholen de kans om tegen elkaar te strijden in een competitieve setting. De presentator, Martin Brozius, bedacht de Nederlandse titel en stelde meerkeuzevragen aan de deelnemende kinderen.

    Bij het antwoord riep hij: “Rrren jjjeee rrrot!”, waarna de kinderen snel naar het door hen gekozen vak moesten rennen. Het vak waar ze eindigden, gaf hun antwoord op de gestelde vraag aan. Als het antwoord juist was, mochten ze een bal pakken en deze in een cilinder gooien. De groep met de meeste ballen in de cilinder aan het einde won het spel.
  3. Hoe bestaat het (1975 – 1981)
    “Hoe bestaat het” was een satirisch VARA-programma dat tussen 1975 en 1981 werd uitgezonden. Dit programma, gepresenteerd door Joop Brussee, Hans Emmering en Ati Dijckmeester, was gebaseerd op het Britse programma “That’s Life!” van de BBC.

    Het programma gebruikte satirische sketches en nagespeelde gesprekken om consumentenproblemen te illustreren, wat later van invloed was op veel andere televisieprogramma’s.
  4. Peppi en Kokki (1972 – 1978)
    Op nummer vier vinden we het iconische duo Peppi en Kokki. Gedurende zes jaar waren ze te zien in deze Nederlandse komische serie. De verhalen draaiden om twee matrozen die korte avonturen beleefden terwijl ze op zoek waren naar manieren om geld te verdienen. Ze gebruikten slapstickhumor, wat perfect aansloot bij het jonge publiek. Tijdens hun hoogtijdagen werd zelfs een speelfilm gemaakt voor fans van de serie.
  5. Te land, ter zee en in de lucht (1971 – 2010)
    “Dit is een van de meest iconische televisieprogramma’s van vroeger,” wordt vaak gezegd over “Te land, ter zee en in de lucht.” Dit amusementsprogramma van de TROS, dat in 1971 begon, wist een bijzondere plek in het hart van veel Nederlanders te veroveren en werd het langstlopende amusementsprogramma in de Nederlandse televisiegeschiedenis, met een looptijd van 39 jaar tot 2010.