Banken roepen Nederlanders op om contant geld achter de hand te houden. Het klinkt misschien ouderwets, alsof je oma je waarschuwt voor een pinpas die “misschien niet altijd werkt”, maar dit keer is het serieus advies vanuit de banken zelf. De toegenomen geopolitieke spanningen en de kans op verstoringen in de betaalinfrastructuur liggen hieraan ten grondslag. Het is voor het eerst dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) met zo’n expliciete oproep komt. En zeg nou zelf, beter wat tientjes in de sokkenla dan in paniek staan bij een kapotte pinautomaat.
Samenwerking voor financiële weerbaarheid
Na de kerstvakantie gaat de NVB in gesprek met het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Dit samenwerkingsverband, dat onder meer bestaat uit de Consumentenbond, ouderenorganisaties, Betaalvereniging Nederland en Koninklijke Horeca Nederland, zal adviseren over hoe Nederlanders zich financieel kunnen voorbereiden op mogelijke verstoringen. Denk hierbij aan tips over het bewaren van cashgeld, maar ook over het gebruik van extra bankrekeningen of creditcards.
Een woordvoerder van de NVB legt uit dat het doel van het overleg is om een breed advies te geven over hoe mensen zich kunnen wapenen tegen onverwachte problemen. Het advies zal praktische richtlijnen bevatten, zoals hoeveel contant geld je eigenlijk in huis zou moeten hebben.
Geopolitieke dreigingen en cyberveiligheid
De oproep komt niet uit de lucht vallen. Defensieminister Ruben Brekelmans waarschuwde recentelijk op televisie dat Nederland zich moet voorbereiden op uiteenlopende oorlogsscenario’s, mede door de dreiging vanuit Rusland. Daarbij adviseerde hij burgers expliciet om altijd wat contant geld bij de hand te hebben.
Hoewel contant geld een handige back-up is, benadrukt de NVB dat banken goed voorbereid zijn op dreigingen zoals cyberaanvallen. Ze investeren al jaren in cyberweerbaarheid en werken nauw samen om informatie over incidenten en effectieve maatregelen te delen. Toch geeft De Nederlandsche Bank (DNB) aan dat het voor consumenten verstandig blijft om ook zelf voorzorgsmaatregelen te nemen.
Wat betekent dit voor de consument?
Het advies roept wel vragen op: hoeveel geld moet je dan precies in huis halen? En hoe voorkom je dat je met een stapel briefjes van vijftig zit terwijl de crisis uitblijft? De NVB heeft daar nog geen harde richtlijnen voor, maar benadrukt dat het verstandig is om een klein bedrag achter de hand te hebben voor het geval de betaalinfrastructuur tijdelijk niet werkt.
Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer werkt aan een concreet advies dat in het eerste kwartaal van volgend jaar wordt verwacht. Tot die tijd kun je zelf alvast overwegen om een klein bedrag contant in huis te halen. En misschien ook even kijken of die oude portemonnee in de kast nog werkt – want zeg nou zelf, wanneer heb je voor het laatst écht met cash betaald?
Bron: ad