IKEA-meubels: een verborgen goudmijn?
Wie had gedacht dat die oude IKEA-stoel waar je kat op slaapt misschien meer waard is dan je laptop? De Zweedse meubelgigant staat al jaren bekend om betaalbare en praktische meubels, maar sommige stukken zijn tegenwoordig allesbehalve budget. Het is dus tijd om nog eens goed naar je interieur te kijken. Wie weet heb je een verborgen schat in huis die je flink wat geld kan opleveren. Of zoals IKEA zelf zou zeggen: “Design voor iedereen – behalve voor je portemonnee, als je het tweedehands koopt!”
Designklassiekers in de spotlight
Niet elk IKEA-meubel verdient een plekje in een veilinghuis, maar een aantal ontwerpen hebben inmiddels een cultstatus bereikt. Zo zijn stukken van bekende ontwerpers zoals Bengt Ruda en Gillis Lundgren enorm in waarde gestegen. Neem de Cavelli-stoel van Ruda, die in 1959 nog voor slechts 27 gulden werd verkocht. In 2021 wisselde dit exemplaar van eigenaar voor meer dan 16.000 euro. Niet slecht voor een stoel die ooit waarschijnlijk in een flat in Stockholm stond.
Ook Lundgren’s creaties, zoals de Impala en Pixi loungestoelen, zijn tegenwoordig gewild onder verzamelaars. Deze meubels combineren strak Scandinavisch design met een vleugje retro, en dat maakt ze populair op de internationale markt.
Een stoel die duizenden euro’s waard is
De Amiral-stoel is een ander voorbeeld van een IKEA-ontwerp dat nu een klein fortuin waard is. Deze stoel, ontworpen in 1990, was destijds al een hit en die populariteit is sindsdien alleen maar toegenomen. Tegenwoordig moet je er minstens 2.500 euro voor neertellen. Als je ooit twijfelde of je die stoel moest verkopen of bewaren, weet je nu wat je te doen staat: zet hem terug in de woonkamer en vertel je vrienden dat ze op een erfstuk zitten.
Niet alles is een jackpot
Voordat je meteen je hele IKEA-inboedel op Marktplaats zet, een kleine reality check: niet elk meubelstuk uit de Zweedse winkel levert een vermogen op. De meeste items blijven, laten we eerlijk zijn, gewoon functionele en betaalbare meubels. Het zijn vooral de ontwerpen met een verhaal, een beroemde ontwerper of een beperkte oplage die nu een hoge waarde hebben.
Tips voor een waardevolle vondst
Als je nieuwsgierig bent geworden, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Controleer bijvoorbeeld of je IKEA-meubel een ontwerper heeft en of het item in een bepaalde periode is gemaakt. Limited editions of oudere stukken hebben vaak meer waarde. En vergeet de kringloopwinkel niet: met een beetje geluk scoor je daar voor een paar tientjes een designklassieker die je later voor duizenden euro’s kunt doorverkopen.
Je oude meubels herontdekken
Dus, voordat je bij de volgende verhuizing je oude IKEA-meubels naar de kringloop brengt, doe even onderzoek. Misschien is dat ene tafeltje of die stoel niet zomaar een oud meubel, maar een designklassieker in de dop. En wie weet, misschien zit je volgende keer in plaats van op een stoel gewoon op een dikke stapel euro’s. Of nou ja, Zweedse kronen, om in stijl te blijven.
Bron: Tips & Weetjes