Let op: Gasprijzen gaan door het dak door voorspelde kou

Het lijkt erop dat Europa zich niet alleen moet voorbereiden op een koude winter, maar ook op hete discussies over de gasrekening. Terwijl de temperaturen dalen, schieten de gasprijzen omhoog. De Amsterdamse gasbeurs noteerde een prijsstijging van 2,6 procent, wat gas nu meer dan 48 euro per megawattuur kost – het hoogste niveau van dit jaar. Misschien tijd om die wollen truien van oma uit de kast te halen, want het verwarmen van je huis lijkt een luxe te worden.

Waarom de gasprijs piekt

De stijgende gasprijzen zijn grotendeels te danken aan de verwachting van kouder weer in West-Europa. Volgens Maxar Technologies breidt de kou zich naar het hele continent uit, wat de vraag naar verwarming – en dus gas – flink verhoogt. Dit komt op een moment dat de Europese gasvoorraden slechts voor 85 procent gevuld zijn, een forse daling ten opzichte van de 95 procent vorig jaar. De vrees is dat deze lagere voorraden onvoldoende zullen zijn om de winter door te komen, zeker nu Russisch gas via Oekraïne vanaf volgend jaar verleden tijd lijkt te zijn.

Wat betekent dit voor de Europese gasmarkt?

Met het wegvallen van Russisch gas moeten Europese landen op zoek naar alternatieven, zoals vloeibaar aardgas (LNG) uit de Verenigde Staten of het Midden-Oosten. Deze omschakeling komt echter met een prijskaartje. Het transporteren en omzetten van LNG is duurder, wat de gasprijzen verder kan opdrijven. Tegelijkertijd zorgen geopolitieke onzekerheden voor een fragiele balans in de energievoorziening.

Nederlandse maatregelen en gasverbruik

In Nederland draaiden kolencentrales de afgelopen week op volle kracht om de afhankelijkheid van gas te verminderen. Toch was het gasverbruik gigantisch: 700 miljoen kuub werd verstookt om in de behoefte te voorzien. Hoewel er geen acute tekorten zijn, groeit de zorg over de mogelijkheid om gasvoorraden aan te vullen tegen het einde van de winter.

Kijken naar de lange termijn

Het tekort aan gas is niet alleen een probleem voor deze winter, maar ook voor de toekomst. Lage reserves aan het einde van het seizoen maken het moeilijk om voldoende op te slaan voor de winter van volgend jaar. Dit zet extra druk op Europese landen om zowel nieuwe bronnen aan te boren als te investeren in duurzame alternatieven. Maar voor nu lijkt het erop dat we de komende maanden vooral op de thermostaat en dikke dekens moeten vertrouwen.

Met de stijgende prijzen en dalende temperaturen is één ding zeker: het wordt een warme winter, maar helaas vooral voor je energierekening. Misschien tijd om wat extra warme chocolademelk in te slaan en die winterwandeling een vast ritueel te maken – al is het maar om je energiekosten te drukken.

Lijkt Bitcoin wel

Bron: Skoften