Peter Gillis lijkt in België een goudmijn te hebben aangeboord met een opvallende constructie, waarbij hij miljoenen euro’s verdient op de rug van asielzoekers. Wat speelt er precies?
De Belgische vakantieparken van Peter Gillis draaiden jarenlang verlies, meldt De Telegraaf. Dit veranderde echter toen Gillis een deal sloot met Fedasil, de organisatie verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers in België. Hierdoor ontvangt hij nu miljoenen euro’s van de Belgische overheid.
Camping Parelstrand in Lommel is een opvallende uitzondering onder zijn vakantieparken. Dit park maakt plotseling miljoenen euro’s winst, maar niet door toeristen. Gillis transformeerde het park tot een ‘peperduur asielzoekerscentrum’ en maakte volgens de laatste jaarrekening meer dan 3 miljoen euro winst. In 2019 en 2020 zou de winst zelfs boven de 7 miljoen euro hebben gelegen.
Gillis heeft een slimme constructie opgezet. Door een overeenkomst met Fedasil kunnen asielzoekers in zijn vakantieparken worden opgevangen. Fedasil is echter niet blij met deze aanpak. Camping Parelstrand wordt gezien als het duurste asielcentrum om te beheren, waardoor de samenwerking aanvankelijk werd stopgezet. Toch moest de Belgische overheid uiteindelijk terug naar Gillis, omdat alternatieve locaties voor de asielzoekers moeilijk te vinden waren.
“In een markt waar schaarste is, dalen de prijzen niet,” gaf Nicole De Moor, de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie, toe. Hierdoor kon Peter Gillis blijven profiteren van de situatie, gebruikmakend van de beperkte opties voor opvanglocaties.
Hoewel Peter Gillis in Nederland bekendstaat als een succesvolle ondernemer, heeft hij in België een controversiële reputatie opgebouwd. Zijn vermogen om winst te maken uit onverwachte bronnen, zoals het asielzoekerscentrum, leidt tot veel discussie. Sommigen prijzen zijn ondernemerschap, terwijl anderen hem beschuldigen van het uitbuiten van kwetsbare groepen voor financieel gewin.
De Belgische overheid blijft zoeken naar langetermijnoplossingen voor de opvang van asielzoekers. De afhankelijkheid van dure privé-ondernemers zoals Peter Gillis moet worden verminderd om de kosten beheersbaar te houden en ethische dilemma’s te vermijden. Investeren in eigen opvanglocaties en samenwerken met non-profitorganisaties die humane en betaalbare opvang bieden, kunnen hierbij helpen.
De situatie rondom Peter Gillis en zijn vakantieparken in België is complex en raakt aan belangrijke kwesties zoals ondernemerschap, ethiek en overheidsverantwoordelijkheid. Hoe dit verhaal zich verder ontwikkelt, zal met veel interesse worden gevolgd.
Bron: Show24.nl